Updates - bijna gratis Internet telefonie

 

Menu:

Home

X-lite configuratie

Sipura configuratie

VoIP Nieuws

 

 

 

 

29 mei 2006

De nieuwe firmware voor de Sipura SPA 3000, de 3.1.10(GWd) heeft toch een behoorlijke bug. Na een configuratie reset kan het zijn dat de ATA bij nieuwe inkomende gesprekken een in gesprekstoon geeft. Dan moet ie worden gereset en dat is wel onhandig. Ik kan terug naar een oudere software versie, maar het gebeurd gelukkig niet zo vaak, dus ik laat het maar even.

Wel heb ik de Sipura een vast IP adres gegeven, want dat werkte uiteindelijk wel en scheelt in de opstart procedure.

Ik heb sinds gisteren een account bij www.voipuser.org een community die de gebruikers minuten geeft om te bellen met een SIP phone naar een vaste telefoon. De inkomsten worden verkregen door kickback fees van operators van de inkomende gesprekken op de telefoonnummers die de gebruikers krijgen. Je kan op de site zien hoeveel minuten er nog in de pot zitten (60 tot 70.000 minuten!). Maar blijkbaar wordt er wel op persoonsbasis gekeken of je wel inkomende gesprekken op je lijn krijgt want anders krijg je ook geen credit om te bellen. Het is een UK project met UK telefoonnummers, dus volgens mij ga ik zeer weinig credit opbouwen... er zijn trouwens wel een heel groot aantal landen waarnaar je kan bellen. Wel een interessant initiatief.

Als laatste wou ik nog even kwijt dat call waiting, maar ook voicemail, nog intelligenter routeren kan je bereiken door een Asterisk server op te zetten. Al je binnenkomende SIP calls kunnen dan eerst via deze server, welke de calls weer door kan zetten naar je FXO (PSTN) of je FXS (aangekoppelde telefoon(s)) poort. Dit betekent wel weer dat je een server dag en nacht moet hebben draaien en dat stond mij juist zo tegen... Maar goed wellicht winnen op een dag de extra mogelijkheden het wel van het ongemak van de extra server, wie weet, maar nu nog niet.

23 mei 2006

De uiteindelijke response van Sipura als reactie op mijn call waiting feature vraag was dit: "We tried simulating the same setup on our laboratory, tried tweaking different parameters on the SPA which might give busy tone on the PSTN caller when Line 1 is in used. Based on the test, we may say that this is not possible on the device. As I have mentioned on my previous correspondence, by design, the two sides of the SPA-3000 are independent of each other, activity on the Line 1 side does not influence the behavior of the PSTN Line side." Dus ze willen er echt niet aan. Jammer.
 

12 mei 2006

Na een aantal jaren onbeperkte telefonie te hebben geboden, gaat nu ook Voipbuster een beetje voor de bijl. Op de hoofdpagina's van voipbuster en de meeste gerelateerde diensten kan je sinds een paar weken lezen dat je maximaal 20 uur per maand mag bellen. Dat is denk ik voor de meeste particuliere gebruikers nog steeds genoeg, maar voor bedrijfjes en dergelijke is het natuurlijk erg jammer dat de "20 uur knip" erop zit.

Iets anders dat ik de laatste dagen heb geprobeerd is call waiting. Call waiting (of ook wisselgesprek) is de funktie dat indien iemand je belt en je bent in gesprek, dat je dan een toontje hoort die aankondigd dat iemand anders jou probeert te bereiken. Dat is best leuk en zeker indien hook flash werkt, dan kan je schakelen tussen twee partijen. Niet alle telefoons ondersteunen hook flash (bijvoorbeeld sommige dect telefoons enzo). Daarnaast is het zo dat je niet altijd gestoord wilt worden door een toon die door jouw gesprek heenkomt.

Dus je wilt call waiting uitzetten!

En dit is het eerste feature waarbij ik tot nu toe niet al teveel credit aan de Sipura SPA 3000 kan geven. Ik heb maar een feature verzoek aangevraagd...

Wat is nu het geval: Een handige functie van de Sipura is dat binnenkomende calls op de fxo (vanaf KPN bijvoorbeeld) door worden gestuurd naar de fxs (daar waar de vaste of draadloze telefoon aan is gekoppeld). Maar indien je een gesprek hebt staan vanaf de line1 naar een sip provider en erkomt een gesprek binnen via de fxo (pstn) dan wordt er geen "in gesprek" toon gegenereerd, maar gaat het toestel van de bellende partij gewoon over. Je kan wel de call-waiting uitzetten (via *57 of CW serv. "off" op line 1 of user1 CW "off") maar de call blijft binnenkomen. Ik heb de Sipura geupgrade naar de laatste OS, maar niets helpt. Uiteindelijk heb ik een mail geschreven naar de Sipura helpdesk, maar die wisten mij uiteindelijk te vertellen dat deze feature wat hen betreft niet te verwachten is want het zijn twee aparte lijnen (line 1 en PSTN). Tja, ik heb ze nog geprobeerd duidelijk te maken dat ze wel degelijk koppelbaar zijn en dus alle features mee zouden moeten nemen. Ook heb ik een feature request ingediend om dit op te lossen. Lijkt mij een logisch verzoek. Ik ben benieuwd.

Distinct ringing :-)

Na het verhaal in mineurstemming, nu een leuker verhaal. Ik ben eens en van de andere vele features gaan bekijken. Dit keer de distinct ringing feature. Hierbij kan je voor 8 specifieke nummers een apart bel-toon/-ritme krijgen. Op twee plaatsten kan je die instellen. Voor bellers inkomend vanaf PSTN doe je dat bij PSTN user "PSTN Ring Thru Line 1 Distinctive Ring Settings" en voor gesprekken vanaf SIP proxies op line 1 doe je dat bij User 1 "Distinctive Ring Settings". Ring caller 1 heeft hetzelfde signaal (in te stellen default bij "Regional" settings, dus ik heb mijn mobiele telefoon op Ring caller 2 gezet. Default geeft deze een redelijk alarmerend signaal, erg grappig vind ik maar voor diegene die de call ontvangt wellicht behoorlijk stressvol. Mijn vrouw vond het wel leuk dus ik laat het er lekker instaan... ook makkelijk voor alle soorten schoonmoeders ;-).

4 mei 2006

Vandaag een nieuw bericht in Webwereld over het claimen door de Opta van nummers van Voipbuster.

Blijkbaar was ik niet de enige met een raar toegekend nummer en is de Opta hiertegenaan gelopen.

Tja ook ik ben mijn nummer kwijt. Ik kon er overigens niets mee, want het was inderdaad geen lokaal nummer. Toen ik vervolgens een ander nummer wou aanvragen was deze niet meer beschikbaar. Mooi is dat!

In ieder geval heb ik nog mijn Budgetphone inbound nummer en dat werkt goed.

27 April 2006

Er zijn niet veel punten van kritiek over Voipbuster, maar een heikel punt waar veel over gediscusieerd is in blogs en fora is het willekeurig weghalen van landen welke gratis bereikbaar zijn. Betamax of Finarea hebben naast Voipbuster nog meer soortgelijke producten gelanceerd: SIPdiscount, Voipstunt, Netappel, etc. Je kiest bijvoorbeeld voor Voipbuster, omdat die op dat moment gratis naar Nederland bellen toestaat. Je maakt 10 euro over en kan dan bellen. Stel dat Voipbuster dan na 4 weken beslist Nederland uit de gratis bestemmingen te halen, dan heb je mogelijk weinig meer aan jouw account en ben je de 10 euro kwijt. Dit is een paar jaar geleden al wel gebeurd en ook voor bijvoorbeeld de service Netappel in Frankrijk onlangs nog. Daar waren 4 bestemmingen gratis: Frankrijk, Belgie, Portugal en Zwitserland. Een paar maanden geleden besloot men dit te veranderen. Alleen Zwitserland was nog gratis en een heel aantal meer tropische bestemmingen...8=|. Ik ben eens gaan bijhouden welke landen er gratis zijn van 4 producten: Voipbuster, Sipdiscount, Netappel en Voipstunt. Hieronder staan mijn bevindingen tot nu toe.

 
voipbuster sipdiscount netappel voipstunt
1-dec-05 25-apr-06 1-dec-05 25-apr-06 1-dec-05 25-apr-06 1-dec-05 25-apr-06
Totaal aantal landen 14 43 19 40 4 28 39 46
Landen toegevoegd   31   21   27   13
Landen weggenomen   2   0   3   6
Verloop   14%   0   75%   15%
Austria Andorra Austria Argentina Belgique Autriche Australia Andorra
Denmark Australia Belgium Australia France geen Belgique Austria Argentina
Finland Austria Canada Austria Portugal Chili Belgium Australia
Germany Belgium Denmark Belgium Suisse Chypre Canada Austria
Greece Bulgaria Finland Canada   Corée Du Sud Chile Belgium
Ireland Canada Germany Chile   Danemark China Bulgaria
Luxembourg Chile Greece China   Espagne Croatia Canada
Netherlands Colombia Ireland Czech Republic   Estonie Cyprus Chile
Norway Croatia Italy Denmark   Etats-Unis Denmark China
Spain Cyprus Liechtenstein Finland   Finlande Finland geen Croatia
Sweden Denmark Luxemburg France   geen France France Colombia
Switzerland Estonia Netherlands France [chat]   Hongkong Germany Cyprus
Taiwan Finland Norway Germany   Hongrie Gibraltar Denmark
United States France Potugal Gibraltar   Islande Hong Kong Finland
  Georgia Spain Greece   Japon Hungary France
  geen Germany Sweden Hong Kong   Luxembourg Iceland Georgia
  Greece Switserland Hungary   Malaisie Ireland Germany
  Hong Kong UK Iceland   Monaco Israel Gibraltar
  Iceland US Ireland   Norvège Italy Hong Kong
  Ireland   Israel   Nouvelle-Zélande Japan Hungary
  Italy   Italy   Panama Liechtenstein Iceland
  Japan   Japan   Pérou Lithuania Ireland
  Latvia   Liechtenstein   Porto Rico Luxembourg geen Israel
  Liechtenstein   Luxembourg   geen Portugal Malaysia Italy
  Luxembourg   Malaysia   Royaume-Uni Monaco Japan
  Malaysia   Monaco   Russie Netherlands Latvia
  Monaco   Netherlands   Slovénie New Zealand Liechtenstein
  Mongolia   New Zealand   Suède Norway geen Lithuania
  Netherlands   Norway   Suisse Poland Luxembourg
  New Zealand   Poland   Thaïlande Portugal Malaysia
  Norway   Portugal   Venezuela Singapore Monaco
    Panama   Russian Federation     Slovak Republic Mongolia
  Peru   Singapore     South Korea Netherlands
  Portugal   South Korea     Spain New Zealand
  Puerto Rico   Spain     Sweden Norway
  Singapore   Sweden     Switzerland Panama
  Slovenia   Switzerland     Taiwan Peru
  South Korea   Taiwan     United Kingdom geen Poland
  Spain   United Kingdom     United States Portugal
  Sweden   United States       Singapore
  Switzerland           geen Slovak Republic
  Taiwan           Slovenia
  Thailand           South Korea
  Venezuela           Spain
  geen United States           Sweden
                geen switzerland
              Taiwan
              Thailand
              Turkey
              United Kingdom
              United States
              Venezuela

Groen is bijgekomen land en rood is weggenomen land. Wat je ziet is dat Sipdiscount (een product waar geen software bijgeleverd wordt) een product is wat geen enkel afgenomen land kent en Voipstunt het product met de meeste afgenomen landen, terwijl dit ook diegene is waarbj de meeste landen zijn toegevoegd. Het procentuele verloop (aantal landen verminderd ten opzichte van vorige keer) is het grootst bij Netappel. Sommige landen als de Slovak Republic en Lithuania zie ik nergens meer terugkomen. Andere landen zoals Zwitserland zijn ergens weggehaald, maar wel toegevoegd bij een aantal andere producten. De strategie is ver te zoeken. Het enige wat duidelijk is is dat het aantal landen per product nu redelijk gelijk is en wel rond de 40. Maar er zit nog zoveel verschil dat het nog een hele puzzel blijft.... veel plezier met puzzelen.

 

 


View My Stats